Nu på söndag den 27 oktober är det rödingens och öringens dag. Under dagen har du möjlighet att se rödingar som leker på riktigt nära håll i Huskvarna, lära dig mer om Vättern och fiskarna som lever där.
I Habo och Röttle (nytt för i år) har du möjlighet att se lekande öring. På plats finns guider som visar hur man inventerar öring med hjälp av elfiske, informerar om restaureringsarbete i rinnande vatten och visar hur man inventerar vattenlevande insekter.
Kom och se lekande röding i Huskvarna småbåtshamn klockan 10-15 och lekande öring vid Spinnet i Habo eller vid Röttleån klockan 10-14.
Så här gör du för att få störst chans att se de lekande fiskarna:
- Närma dig platsen försiktigt, ibland är de lättskrämda
- Titta efter fenor vid vattenytan (öring)
- Titta efter de vita fenkanterna (röding)
- Hittar du en kan du ofta se fler
- Lyssna efter plask (öring)
- Polariserande solglasögon kan underlätta då de minskar reflektionerna på vattenytan
- Ta det försiktigt när du tittar på de lekande fiskarna så att du inte stör dem för mycket
Lekfiskräknare sökes!
Är du intresserad av att vara med och bidra till miljöövervakningen av öringen i Vättern? Länsstyrelsen i Jönköpings län söker efter frivilliga lekfiskräknare för att övervaka leken i olika vattendrag runt Vättern.
Kontakt
Rasmus Lindblad, fiskerikonsulent, Länsstyrelsen i Jönköpings län,
e-post: rasmus.lindblad@lansstyrelsen.se
Har du sett svampangripen öring i Vättern tillflöden?
Öringleken pågår nu som bäst i Vätterns tillflöden. Leken är en påfrestning för öringen och varje år drabbas en del av svampangrepp, som syns som vita fläckar på fiskarna, vilket är helt naturligt. Dessa svampangrepp kan dock i vissa fall leda till att öringen dör, vilket framför allt visar sig på utlekt öring.
De senaste årens svampangrepp har varit omfattande och det är angeläget att följa utvecklingen. Med anledning av detta ber vi därför dig som sett svampangripen öring i vattendragen eller i dess mynningsområden att kontakta länsstyrelsen.
Kontakt
Karl-Magnus Johansson, fiskerikonsulent, Länsstyrelsen i Jönköpings län,
e-post: karl-magnus.johansson@lansstyrelsen.se