Det huvudsakliga syftet med inventeringen var att undersöka förekomsten av nissöga (Cobitis taenia) i Vättern, samt komplettera kunskapen erhållen från nätprovfiskena under biologiska mångfaldsfiskena år 2020 om fisksamhällena i Vätterns strandzon.
Resultatet visade att populationen av nissöga var i samma storleksordning som på andra platser där liknande undersökningar gjorts. Det innebär att det inte finns några tecken på att nissöga inte når gynnsam bevarandestatus i Vättern.
I jämförelse med en inventering 2004 av Vätterns strandzon fångades något färre och större individer 2021, men på fler platser. Dock skiljer sig metoderna åt till viss del vilket gör att undersökningarna inte är direkt jämförbara. Eftersom undersökningen 2021 riktade sig i huvudsak mot nissöga gjordes den på bottnar som bedömdes kunna hysa nissöga, vilket framför allt är mjuka bottnar med inslag av vegetation.
Undersökningen genomfördes i huvudsak i den norra halvan av Vättern där dessa miljöer återfinns och nissöga påträffats vid tidigare inventeringar. Totalt fångades 12 olika arter vid inventeringen där elritsa och abborre var de mest frekventa.