Större rovmärla (Dikerogammarus villosus) har sitt ursprung vid Kaspiska havet. Den har med människans hjälp spritt sig till bland annat Polen, Tyskland, Storbritannien och Holland. Där är den nu allmänt etablerad.
– Sannolikheten att den kommer sprida sig runt stora delar av Vättern inom några år är tyvärr stor, säger Ulf Bjelke, limnolog på SLU Artdatabanken.
Aggressiv art
Större rovmärla är större och kraftigare än de svenska arterna och mer aggressiv, till exempel dödar den fler byten än den äter upp. När rovmärlan invaderar ett vatten förändras ofta smådjurssamhället och flera av de lokala arterna minskar kraftigt eller försvinner. Det är extremt olyckligt att den hittats just i Vättern, dessutom på flera lokaler.
Hittad tack vare miljöövervakning
– Vätterns strandzon har rik mångfald och höga naturvärden. Därför gör vi regelbundna inventeringar av vattenlevande insekter, kräftdjur och mollusker, säger Friederike Ermold, sakkunnig i vattenfrågor på Vätternvårdsförbundet som genomför/samordnar miljöövervakningsprogrammet för Vättern.
Det var alltså vid en rutinundersökning inom det som kallas miljöövervakning som man påträffade arten på tre lokaler utmed Vätterns östa sida.
– Upptäckten är ett bra exempel på vikten av miljöövervakningen för tidig upptäckt av främmande arter, säger Friederike Ermold.
Det är oklart hur arten nått Vättern. En förklaring kan vara att den följt med båtar eller annan utrustning som flyttats till sjön från andra vatten.
Hindra spridning
Att utrota arten bedöms vara omöjligt. Upptäckten ger oss dock en möjlighet att hindra spridning från Vättern till andra vatten. Det är vi människor som främst sprider denna typ av arter – och vi kan också göra något åt det.
– Se till att din båt, dina fiskeredskap och badleksaker är torra och rena innan du använder dem i ett annat vatten, säger Lina Tomasson, samordnare för invasiva främmande arter på Havs- och vattenmyndigheten.
För att undvika spridning är det några saker som är oerhört viktiga att tänka på:
- TÖM ut allt vatten från din båt eller utrustning innan den flyttas.
- TORKA utrustning som dykardräkter, badleksaker, fiskeredskap, båtar och annan utrustning innan du flyttar dem till ett nytt vatten. Det räcker att de får lufttorka ett par dagar.
- RENGÖR båtar och utrustning från växtdelar, djur och sediment innan du flyttar dem till ett nytt vatten.
Fakta invasiva främmande arter
En främmande art är en art som människan har spridit medvetet eller omedvetet till områden där de tidigare inte har funnits. Arten har då etablerat sig utanför sitt naturliga utbredningsområde. Alla främmande arter ställer inte till med bekymmer men några kan ge stora problem för biologisk mångfald och samhället och kallas då för invasiva.
Träffar du på främmande arter kan du rapportera det via Rappen: https://rapportera.artfakta.se/eftersokta/rappen/taxa
Läs mer
- SLU Artdatabanken – fakta om arten
- Havs-och Vattenmyndigheten – Information om invasiva främmande arter
- Broschyr Sprid inte främmande arter till våra sjöar (kommer uppdateras med denna art)