Hornsimpa (Myoxocephalus quadricornis)

Särskild status: Typisk art (indikator) för Vätterns N2000-habitat

Allmänt

Hornsimpan är en utpräglad kallvattenart, som förutom i Östersjön finns i ett 25-tal djupa svenska sjöar. I Vättern räknas hornsimpan tillsammans med norsen som en av sjöns två egentliga glacialrelikta fiskarter. Utmärkande för hornsimpan är dess rader av små pärllika benutskott längs sidolinjen samt av de två par benknölar som sitter på det stora huvudet. Benknölarna på huvudet är upphovet till hur arten har fått sitt namn. Hos de sötvattenslevande är knölarna reducerade och ganska små, vilket inte minst gäller hornsimporna i Vättern.

Leken sker på minerogen botten under perioden november-februari. Hanen vaktar en yta som han valt ut och gräver där en grop som han sedan försvarar. Efter leken försvinner honan och hanen vaktar och vårdar rommen till kläckningen (Westin 1969). I södra Vättern finns kända lekplatser på 5-15 meters djup bl.a. utanför Domsand och Rosenlundsbanken. I samband med leken samlas även bl.a. sik och lake för att predera på hornsimpor och dess rom.

Liksom övriga simpor saknar hornsimpan simblåsa. Hornsimpan anses normalt strikt bottenbunden på stora djup, men unga individer kan nattetid simma upp i pelagialen (Hammar m.fl. 1996). Arten är nattaktiv på sommaren och dagaktiv på vintern. I Vättern är hornsimpan den av sjöns fiskarter som är mest specialiserad på att äta av sjöns relikta kräftdjur. Undersökningar av hornsimpor från Vättern visade att dessa främst ätit taggmärla (Pallasea qadrispinosa), sjösyrsa (Gammaracanthus lacustris) och skorv (Saduria entomom), under det att inslaget av fisk, fiskrom och insekter var litet (Svärdson m.fl. 1988).

Hornsimplan är runt 15 cm maximalt.

Beståndsstatus i Vättern

Beståndsstatus för hornsimpa bedöms som måttlig, under försämring. Enligt nätprovfisken i utsjön har hornsimpa minskat markant sedan 2005 och det fångades inga under 2015.

Vidare läsning:

Artdatabanken
Resursöversikt – Fisk- och skaldjursbestånd i hav och sötvatten 2018

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.